Γνώμες
2023
«Πολιτικές για τη διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για την κοινωνική φροντίδα και την δίκαιη ανάπτυξη της οικονομίας της»
2023
Ενέργεια και ενεργειακή κρίση: Αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών
2022
Τεχνητή Νοημοσύνη: Προτάσεις για εναρμονισμένη εθνική προσέγγιση
Η Ολομέλεια της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.) εξέφρασε Γνώμη Πρωτοβουλίας με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη: Προτάσεις για εναρμονισμένη εθνική προσέγγιση».
Σκοπός της Γνώμης Πρωτοβουλίας της Ο.Κ.Ε. είναι να συμβάλει στο δημόσιο διάλογο για την Τεχνητή Νοημοσύνη στη χώρα, με την ανάδειξη των κοινά αποδεκτών θέσεων και προτάσεων των κοινωνικών εταίρων και της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών, όπως προκύπτουν στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου στην Ο.Κ.Ε.
Οι αλματώδεις εξελίξεις στην ανάπτυξη και εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης θα επιφέρουν πολλές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία, στον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε. Με δεδομένες τις σημαντικές προκλήσεις που αναδύονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες, η Ο.Κ.Ε. υιοθετεί απόλυτα την άποψη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) ότι κατά την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης ορισμένες αποφάσεις πρέπει να παραμένουν αποκλειστικό προνόμιο του ανθρώπου, ιδίως σε τομείς όπου οι αποφάσεις αυτές έχουν μια δεοντολογική πτυχή, καθώς και νομικές συνέπειες ή κοινωνικό αντίκτυπο, όπως στη δικαιοσύνη, την επιβολή του νόμου, τις κοινωνικές υπηρεσίες, την υγειονομική περίθαλψη, τη στέγαση, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τις εργασιακές σχέσεις και την εκπαίδευση.
Παράλληλα, η Πολιτεία, με τις κατάλληλες πολιτικές και παρεμβάσεις θα πρέπει να προετοιμάσει τη μετάβαση στην 4η βιομηχανική επανάσταση, στηρίζοντας τόσο τις επιχειρήσεις (ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες), όσο και τους εργαζόμενους (κυρίως μέσω της εκπαίδευσης και κατάρτισης), ώστε να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που θα προκύψουν και «κανένας να μην μείνει πίσω».
Στο πλαίσιο αυτό, η Ο.Κ.Ε. τονίζει ότι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μίας Εθνικής Στρατηγικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου και ευρείας διαβούλευσης με όλη την κοινωνία. Ήδη στη χώρα έχουν αναληφθεί πολύ σοβαρές πρωτοβουλίες και δράσεις από τον επιχειρηματικό και ερευνητικό τομέα, οι οποίες θα πρέπει να αναδειχθούν και να στηριχθούν.
Στη Γνώμη της Ο.Κ.Ε. διατυπώνονται συγκεκριμένες προτάσεις στην κατεύθυνση μίας εναρμονισμένης προσέγγισης με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
2022
Κλιματική αλλαγή και πολιτικές αντιμετώπισής της στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Ολομέλεια της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.) εξέφρασε Γνώμη Πρωτοβουλίας με θέμα “Κλιματική αλλαγή και πολιτικές αντιμετώπισής της στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση”.
Σκοπός της Γνώμης Πρωτοβουλίας της Ο.Κ.Ε. είναι να διαμορφώσει ένα επικαιροποιημένο πλαίσιο θεσμικά οργανωμένης κοινωνικής διαβούλευσης για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και να προτείνει μια δέσμη σύγχρονων πολιτικών που θα απαντά στις προκλήσεις της επείγουσας πλέον κλιματικής προσαρμογής και της πράσινης μετάβασης.
Με δεδομένο ότι η ανθρωπογενής παρέμβαση και οι ανθρώπινες δραστηριότητες επηρεάζουν σημαντικά το κλίμα του πλανήτη, επιφέροντας συνέπειες που επιδεινώνουν τη φυσική πορεία της αλλαγής του κλίματος, η Ο.Κ.Ε. θεωρεί ως ζητούμενο την εξεύρεση τρόπων για την άμβλυνση ή και την πλήρη εξάλειψη των συνεπειών της ανθρώπινης δραστηριότητας που συμβάλλουν στην αλλαγή του κλίματος του πλανήτη.
Η κλιματική αλλαγή, πρόσφατα αναφερόμενη στη βιβλιογραφία και το δημόσιο διάλογο ως κλιματική κρίση, αποτελεί μείζονα παγκόσμια πρόκληση για την υγεία και τη ζωή στον πλανήτη, καθιστώντας αναγκαίο τον ορισμό βραχυπρόθεσμων και μεσομακροπρόθεσμων στόχων και τη συστηματική, πολυμερή, σε όλα τα επίπεδα (διεθνές, ευρωπαϊκό, εθνικό) συνεργασία για την αντιμετώπισή της.
Η Ο.Κ.Ε. αντιλαμβάνεται την κλιματική και περιβαλλοντική κρίση ως μια συνθήκη που επιδεινώνει τους δείκτες της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας, διαταράσσει τους στόχους της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ απαιτεί πολλαπλάσιους πόρους για την αποκατάσταση των αρνητικών συνεπειών και των ζημιών που επέρχονται προοδευτικά. Στη Γνώμη Πρωτοβουλίας της Ο.Κ.Ε. διατυπώνονται συγκεκριμένες προτάσεις δημόσιων πολιτικών και παρεμβάσεων σε πέντε (5) διακριτά πεδία (γενικές πολιτικές προσαρμογής, εργαζόμενοι-ευάλωτα νοικοκυριά, επιχειρήσεις και οικονομία, ενεργειακή μετάβαση και δημόσια διοίκηση).
Η Ο.Κ.Ε. παρακολουθεί συστηματικά και συμμετέχει ενεργά στο δημόσιο διάλογο σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τις πολιτικές αντιμετώπισης, μετριασμού και προσαρμογής, ενώ το επόμενο διάστημα θα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες ανάδειξης της συγκεκριμένης ατζέντας όπως τη διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου με θέμα τη συνεργασία και τον κοινωνικό διάλογο για την κλιματική αλλαγή και, ανάλογα με τις εξελίξεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, την εκπόνηση νέας Γνώμης ή Γνώμης Πρωτοβουλίας για νομοθετικές παρεμβάσεις σχετικές με την περιβαλλοντική νομοθεσία, την κλιματική προσαρμογή κλπ.
2021
«Για την Προστασία της Εργασίας - Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής «Επιθεώρηση Εργασίας» - Κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας - Κύρωση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης
2020
Σχέδιο Γνώμης της Ο.Κ.Ε. για το “Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας - Στρατηγικές Κατευθύνσεις”
2020
«Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας»
2020
«Τηλεργασία: Προβλήματα και Προοπτικές»
2020
"Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025"
2020
Δεύτερη φάση διαχείρισης της πανδημίας
2020
Χωροταξικός Σχεδιασμός: Προβλήματα - Προκλήσεις
2020
Προτεραιότητες και προκλήσεις στο πλαίσιο του ΕΣΕΚ για την επίτευξη υψηλού ρυθμού ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος
2020
Αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία και την κοινωνία
2019
Θεματικός Τουρισμός - Eιδικές Mορφές Tουρισμού - Pυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου στον τομέα του τουρισμού και της τουριστικής εκπαίδευσης - Στήριξη τουριστικής επιχειρηματικότητας και άλλες διατάξεις
2019
Μείωση Ασφαλιστικών Εισφορών και άλλες διατάξεις
2018
Δικαιοσύνη και Ορθή Νομοθέτηση
2018
Κυκλική Οικονομία
2018
Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις. Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις
2017