Back to top

Ετήσια συνάντηση των Προέδρων και των Γενικών Γραμματέων των Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

09/11/2022 έως 10/11/2022
Βουκουρέστι

Πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι, στις 9 και 10 Νοεμβρίου 2022, η ετήσια συνάντηση των Προέδρων και των Γενικών Γραμματέων των Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.

Ο κ. Γιάννης Πάιδας, Πρόεδρος της Ο.Κ.Ε. Ελλάδος, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της παρέμβάσής του, σε δύο επίκαιρα και ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα: Το μεταναστευτικό και το ενεργειακό.

Ειδικότερα για το μεταναστευτικό ζήτημα ο Πρόεδρος της Ο.Κ.Ε. ενημέρωσε για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία τις δύο τελευταίες δεκαετίας αφορά εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες. Είναι δε είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς η Τουρκία εργαλειοποιεί το ζήτημα, προωθώντας μετανάστες με τη βία από το έδαφός της στον Έβρο και στα νησιά της Ελλάδος.

Ο κ. Πάιδας αναφέρθηκε διεξοδικά στην υποδοχή των Ουκρανών προσφύγων από την ελληνική κυβέρνηση και τα μέτρα που αυτή έλαβε για τη διαμονή τους στη χώρα μας. Όταν ο αριθμός των προσφύγων ξεπέρασε τις 80.000, αυτοί εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα «HELIOS», το οποίο στοχεύει στην ένταξη στην ελληνική κοινωνία των δικαιούχων διεθνούς προστασίας. Ειδικότερα για την υποστήριξη της στέγασής τους τους επιδοτεί με 230 ευρώ και έως 800 ευρώ για μια εξαμελή οικογένεια. Οι πρόσφυγες έχουν ελεύθερη μετακίνηση στην ελληνική επικράτεια και τα παιδιά τους εντάσσονται και φοιτούν στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η ελληνική Ο.Κ.Ε., από την πλευρά της, πρότεινε στα αρμόδια Υπουργεία να έχουν προτεραιότητα οι πρόσφυγες από την Ουκρανία που επιθυμούν να εργαστούν σε εποχιακές εργασίες. Στο σημείο αυτό, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ο.Κ.Ε. συνεχάρη την ελληνική Ο.Κ.Ε. για αυτή την πρωτοβουλία της.

Για το ζήτημα της ενέργειας ο κ. Πάιδας ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι η Ελλάδα και η Κύπρος στηρίζουν τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα θαλάσσια κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου με το αγωγό «East Med”, έργο με το οποίο συμφωνούν επίσης το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της πρέπει να στηρίξει αυτή την προοπτική και να υποστηρίξει την ολοκλήρωση του αγωγού «EastMed”, καθώς η λειτουργία του θα οδηγήσει στην κάλυψη του 80% των ενεργειακών αναγκών της.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΚΕ, τοποθετήθηκε και υποστήριξε την πρωτοβουλία της ΕΟΚΕ για την εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού τακτικής συνεργασίας επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος  καθώς και ανταλλαγών μελών μεταξύ των εθνικών ΟΚΕ και της ΕΟΚΕ προτείνοντας αυτός ο μηχανισμός να υποστηρίζεται από τους απαραίτητους πόρους ώστε να είναι εφικτή η υλοποίησή του.